[O2] O2FL TSI - Odpalanie w mroźne dni - słychać buczenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rk14
    Classic
    • 2013
    • 4

Zamieszczone przez Coke
    prędkośc maksymalna 220 km/h i ani kilometra więcej też jest mizerna i niczemu nie służy bo każdy nas wyprzedza.
    :shock:
    Bez urazy, ale żyjemy w zupełnie innych światach, z tą dla kwestii różnicą, że ja stąpam po ziemi.
  • emale
    Classic
    • 2011
    • 17

Witam,

Po odpaleniu zimnego silnika w mroźne dni (musi być koło 0 lub mnie) w kabinie przez kilka minut słychać odgłos podobny do tego jaki wydają silniki regulujące pozycję świateł. Brzmi to jak by coś było przestawiane za pomocą napędu elektrycznego. Nie jest to jednostajny dźwięk ale tak co 20-30 sekund jak by były uruchamiane na 1-2 sekundy. Czasami dłużej, czasami krócej. Próbowałem wyłączyć nawiew ale odgłos pojawia się nadal. Podobnie z radiem, nie ma znaczenia czy jest wyłączone czy nie. Podejrzewałem zmieniarkę w Bolero ale jak odtwarza CD to też ten odgłos słychać. Co ciekawe nie słychać tego z komory silnika tylko w kabinie w okolicy konsoli środkowe. Ma ktoś jakiś pomysł?

Raz zdarzyło się tak, jak by się to badziewie zacięło. Stałem na parkingu i zaczęło buczeć jak pompa w pralce . Po przegazówce przeszło :/

pzdr
    It's nice to be important but it's more important to be nice.

Komentarz

• krisoctav
      Rider
      • 2008
      • 417

odłącz zmieniarkę z prądu i będziesz miał jasność czy to jest to może jest to zabezpieczenie dla płyt czy coś podobnego poniżej 0 stopni

Komentarz

• mina3
        Classic
        • 2010
        • 25

Re: O2FL TSI - Odpalanie w mroźne dni - słychać buczenie

Zamieszczone przez emale
        Witam,

··· słychać odgłos podobny do tego jaki wydają silniki regulujące pozycję świateł..........

pzdr

Jak mam podobnie, jak wyłączam silnik. Też mam TSI, i po prostu chyba ten typ tak ma
        W moim przypadku nie jest to na pewno zmieniarka bo po prostu jej nie mam.

Komentarz

• eaglemirek
          RS
          • 2010
          • 14107
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Też coś takiego przyuważyłem :!: Nawet myślałem że to któryś ksenon bo dźwięk podobny :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

U mnie to samo - coś jak odgłos robota :roll:

Komentarz

• krzysn
              Rider
              • 2007
              • 515

Jeśli macie klimatroniki to może układ przewietrzania/klimatyzacji przestawia klapki sterujące przepływem powietrza.

Komentarz

• emale
                Classic
                • 2011
                • 17

Loyd,

Dokładnie tak, brzmi to jak robot . Transformer'y nam sprzedali . A tak na poważnie to pytałem o to w ASO i nie mają pojęcia co to może być. Trzeba by zostawić auto na noc a średnio mi się uśmiecha. Skoro inni mają podobnie to widocznie TTTM.

Krzysn,

Ja mam manualną klimę ale tam łopatki też są elektrycznie sterowane. Ja bym raczej wykluczył łopatki nawiewu dlatego, że na wyłączonym silniku a włączonym nawiewie nie słychać a ewidentnie mogę regulować kierunek nawiewu.

pzdr.
                It's nice to be important but it's more important to be nice.

Komentarz

• bobolino
                  Rider
                  • 2010
                  • 392

Nie łopatki od klimy, ani od nawiewu na poszczególne kratki, a klapa od otwierania nagrzewnicy robi takie "buuuuuu".

Komentarz

• homerek10
                    Classic
                    • 2011
                    • 8

Ha też to mam. Nawet zakładałem temat "sowa w silniku"
                    Koledzy co prawda kierowali mnie bardziej do ornitologa niż aso ale widzę, że ten typ chyba tak ma. Jak mi się uda coś dowiedzieć w serwisie to dam znać. Ciekawe u ilu użytkowników ten dzwięk występuje jak jest zimno?

Komentarz

• zibibyd
                      Drive
                      • 2011
                      • 48

W 1.2 TSI (Fabia)też tak jest, nawet chciałem wrzucić temat na forum fabii ;-) Co ciekawe nie zawsze to występuje, ale jak już to wygląda jak rozmowa R2-D2 z Gwiezdnych Wojen.

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

A to nie to co w ubieglym roku czyli filtr paliwa w silnikach TSI
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• zibibyd
                          Drive
                          • 2011
                          • 48

Nie, można się pobawić regulacja świateł i dźwięk jest taki sam.

Komentarz

• RS
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 238

Mam to samo , wydaje mi się że są to silniki krokowe np: od przepustnicy . Zauwazcie iz po zgaszeniu samochodu słychać podobny dzwiek wraz z puknięciem ( w poprzednim aucie innej marki miałem to samo i były to własnie silniki krokowe )

Komentarz

Pracuję...